Samhälle & Fakta

392432238Ska västeråsarna vara oroliga för coronaviruset?

Vi träffade smittskyddsöverläkare Jan Smedjegård som berättar om Region Västmanlands arbete med att följa utvecklingen av coronavirusets spridning för att kunna ge råd och rekommendationer till länets invånare. Jan ger även några enkla men effektiva tips om hur du minskar risken att drabbas av infektioner.

Publicerad: 2020-02-20

392475455Hjärtsjukvården i Västerås är i toppklass

Återigen får hjärtsjukvården i Västerås höga poäng i Swedehearts kvalitetsmätning när det gäller vård och behandling av patienter med hjärtinfarkt. Charlotta Hammar, medicinskt ansvarig överläkare, på Hjärtsektionen berättar mer om kvalitetsmätningen, de höga poängen och lite fakta om hjärtinfarkt. Charlotta ger oss också några konkreta tips för att minska risken för hjärtinfarkt.

Publicerad: 2020-02-19

Annons:

VL banner


392434781Mälarenergis barnbok nominerad till VA-priset

Mälarenergi ville nå ut till 6-åringar med information om vattnets väg och hur saker vi gör kan påverka miljön. Kommunikationsavdelningen på Mälarenergi tog då fram en barnbok som delades ut gratis till alla barn i förskoleklass. Boken har fått mycket positiv respons och har nu alltså blivit nominerad till VA-priset, branschorganisationen VA-faktas pris för att lyfta goda initiativ i VA-branschen. Vi träffade Camilla Hadarsson från Mälarenergi som berättar mer om boken och deras arbete med att ta fram den.

Publicerad: 2020-02-19

392247589Högvarv 2020 på Mälardalens Högskola

Idag gick Högvarv av stapeln på Mälardalens Högskola. På Högvarv får studenterna chans att knyta kontakter med olika företag som sedan kan bli deras framtida arbetsgivare. Vi har talat med Clara och Elin från Mälardalens Studentkår, som arrangerar Högvarv, samt några studenter och företag. Dessutom har vi talat med Tobias Söderberg som fick utmärkelsen ‘Årets Alumn’.

Publicerad: 2020-02-18

391449966UF-företag åker till Bangladesh för att prata om mens

Den 13:e mars reser UF-företaget Case of Emergency UF till Bangladesh för att försöka minska tabun kring mens genom att föreläsa om kvinnokroppen och menstruation för unga tjejer på en flickskola. Med sig har de sin nödbox innehållande sanitära produkter. Vi träffade tre av företagets sex representanter för att höra mer om både projektet och deras nödbox som finns till försäljning för att göra gott i Bangladesh.

Publicerad: 2020-02-17

317076568Tänkvärt om kärlek på Alla Hjärtans Dag

Kärlek och relationer är både härligt och lite besvärligt. Men det finns tips och råd att få. Vi tog kontakt med Micke Gunnardo som jobbar med just relationer för att höra hur han resonerar. Dessutom har vi besökt en förskoleklass på Blåsbo för att få med oss några visdomsord från nästa generation.

Publicerad: 2020-02-14

389751189Västerås stad plastbantar sina verksamheter

År 2021 blir engångsartiklar av plast förbjudna inom EU enligt en ny lag. Efter ett beslut i kommunfullmäktige ska Västerås stad plastbanta sina verksamheter med målet att kraftigt begränsa användningen av icke miljövänlig plast. Användningen av fel plast på fel ställe ska minskas rejält. Hela projektet startade idag på förmiddagen med ett seminarium kring just ämnet plastbantning och vi pratade med kommunalråd Vicki Skure-Eriksson (C) och Martin Futter från SLU om detta.

Publicerad: 2020-02-06

389586724Här är de nominerade till Guldstänk – Västerås näringslivsgala

Tidigare ikväll presenterades de företag/personer som nominerats till pristagare på Västerås näringslivsgala Guldstänk. Arrangörer av galan är Almi Mälardalen, Företagarna Västerås, Handelskammaren Mälardalen, Marknadsföreningen i Västerås samt Västerås stad. Vi träffade Anna Holmström som berättade mer om kvällen samt Johan Björklund från Björklunds kafferosteri och Niclas Ericsson från Imperia fastigheter som båda är nominerade i varsin kategori.
Näringslivsgalan Guldstänk går av stapeln i Västerås konserthus den 12 mars.
Alla nominerade visas i slutet av inslaget.

Publicerad: 2020-02-05

387736518Erik Grönberg håller föreläsning om psykisk ohälsa på ACC

Måndag den 3/2 håller Erik Grönberg en föreläsning om psykisk ohälsa på Aros Congress Center. Vi träffade Erik för att höra mer om tankarna med föreläsningen och hur det är att våga prata om det han varit med om inför en publik i staden han alltid ville rymma ifrån. Vi pratar även med klubbchef Anders Ek kring VSK bandys engagemang. Föreläsningen är ett samarbete mellan VSK, ACC och Travel Team Sweden där samtliga intäkter från föreläsning oavkortat går till Schysst Framtids arbete för att skapa en trygg tillvaro för barn och ungdomar i Västerås och Hallstahammar.

Publicerad: 2020-01-28

386506505Vi har kollat in Västerås nyaste kontorskoncept B26

Den 13:e januari öppnades B26 upp för sina hyresgäster. Vi träffade platschef Helene Lundin för att höra mer om hela coworking konceptet och få oss en rundvandring i den smakfullt renoverade gamla industrilokalen i Mimerkvarteret.

Publicerad: 2020-01-23

386713230Första spadtaget för ny avlastningsväg på Erikslunds handelsområde

Idag togs det första spadtaget, eller grävtaget, för Kofotsgatan. En väg som är tänkt att avlasta trafiken inne i handelsområdet och underlätta för dem som ska ta sig mellan västra och östra delen av området. Vi pratade med Anna Thunell (MP), ordförande i tekniska nämnden samt centrumchef Josefin Hallencreutz kring denna byggstart och vad förväntningarna på vägen är. Kofotgatan sträcker sig från cirkulationsplatsen vid Hallsta gårdsgata/västerleden till Krankroksgatan vid Erikslund Shopping Center.

Publicerad: 2020-01-23

384552249Inflytt i Navet i full gång

Sedan årsskiftet har det varit full fart med inflytt i den renoverade byggnaden Navet i korsningen Björnövägen och Kungsängsgatan dit Mimer, Mälarenergi, Fibra och Vafab Miljö flyttar hela eller delar av sin verksamhet under första kvartalet 2020. Vi tog oss dit för att höra och se hur det känns och ser ut.

Publicerad: 2020-01-14

Annons:

VL banner


384489351Extra kommunfullmäktigemöte den 16/1

Precis som förutspått innan jul har det kallats till ett extra kommunfullmäktigemöte i Västerås den 16/1. Det handlar om att komma ikapp med motioner och interpellationer som släpar efter från 2019. Vi träffade ordförande Lars Kallsäby (C) för att höra mer om detta.

Publicerad: 2020-01-13

379732318ABB öppnar Robotics Experience Center i Västerås

Fredag den 13/12 öppnade ABB sitt nya Robotics Experience Center i Västerås. I lokalerna på Finnslätten finns över 25 robotar som ska inspirera svenska industriföretag och hjälpa dem att utveckla nya teknologier inom robotautomation. En samlingsplats för samarbete och det senaste inom robotteknik, där kompetens och erfarenhet kan delas och upplevas. Vi pratade med bland annat Dennis Helfridsson, chef för ABB:s affärsområde Robotics & Discrete Automation i Sverige och tillträdande vd för ABB Sverige, kring vad detta kan innebära för utvecklingen i Sverige.

Publicerad: 2019-12-16

Annons:

VL banner